Egészségvédelem

1145 Budapest, Erzsébet királyné útja 10/f. - GOOGLE térkép

 NYITVA TARTÁS / Tel: 06 1 251 8487 / E-mail

.
.
Gyógyszerrendelés
Gyógyszerrendelés

...foglalja le a felírt receptek alapján gtyógyszereit ITT!

A mi patikánk...
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

Segítünk...
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

Gyógynövények teák
Gyógynövények teák

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

FDr Nagy Zsuzsa bőrgyógyász szakorvosontos szem előtt tartanunk néhány fontos tényezőt, mert az UV sugárzás, a nem kellő körültekintés és a mértékletesség figyelmen kívül hagyása káros is lehet bőrünk számára. A napvédelem kiemelt szerepéről Dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyász szakorvost kérdeztük.A nyári időszakban a nap elleni védekezés, bőrünk megóvása kiemelt figyelmet érdemel

 

- Klasszikus kérdés, milyen bőrtípusok léteznek és ennek megfelelően milyen faktorszámú napvédő krémeket célszerű alkalmazni?
- Bőrünk genetikailag meghatározott módon különböző mértékben pigmentált, illetve eltérő módon pigmentálódik napfény hatására. Bőrtípus szerint kategorizálhatjuk magunkat. Fényvédelem szempontjából az I-es bőrtípus a leginkább figyelmet igénylő.
Ma már szerencsére mindenki tudja, aki szeplős, vörös vagy szőke hajú, fehér bőrű, kék szemű, hogy ebbe a csoportba tartozik, így nem sok esélye van a barnulásra, jobb, ha komolyan gondol a fényvédelemre. Hazánkban legtöbben a II-es bőrtípushoz tartozunk. Bár bőrünk alapvetően világos, némi leégés kockázata mellett barnulni is tudunk. Talán nekünk legfontosabb a mértékletességre figyelni, és nem célul kitűzni a csoki barnaságot, mert az úgysem megy. A III-as típus alapvetően pigmentáltabb, így ők bátrabban napozhatnak,szépen barnulnak.
Bár a fényvédelem első vonalában alapvetően az árnyék, a hűvös szoba, sűrű szövésű ruhanemű, kalap, és napszemüveg szerepel, beszélnünk kell a napvédő krémek fontosságáról. A gyógyszertárban kapható fotostabil, azaz fény hatására nem lebomló készítmények megbízható védelmet nyújtanak. A legelterjedtebbek a 30 és az 50+ faktorszámok, melyek kombinált UV-A és UV-B védelmet biztosítanak. A faktorszám azt mutatja, mennyivel több időt tölthetünk a napon leégés nélkül.

- Általános tévhit, hogy az alapvetően barnább bőrrel rendelkezők számára fölösleges a védelem. Miért igényel minden bőrtípus védelmet?
- Az biztos, hogy a barnább bőr eleve védettebb, hiszen a hámrétegben termelődő melanin pigmentnek éppen ez a feladata. A védelem tehát adott. De ki ismeri annak határait? Mértékletességre, odafigyelésre a barnább bőrű embereknek is szükségük van, lehet, hogy nekik elegendő a fokozottan napfényes órákban az árnyékba húzódni.

- Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a krémek, készítmények kiválasztásánál, hiszen akár többet árthatunk, mint amennyit profitálhatunk a használatukkal. Melyek azok az összetevők, amelyeket mindenképpen kerüljünk?
- Sok különös hír, rémhír kering a fényvédő készítményekről. A megbízható, főként gyógyszertárban kapható fényvédők általában fizikai és kémiai komponenst tartalmaznak. Itt már többen felhúzzák a szemöldöküket, pedig a kémiai összetevő nem azt jelenti, hogy kemikáliákkal bombázzuk magunkat, csupán azt, hogy bizonyos anyagok kémiai úton semlegesítik az ártalmas fénysugarakat. Az új komponensek felhasználását, tehát a fényvédő készítménybe kerülését komoly kutatómunka előzi meg. A munka során egyrészt a hatékonyságot, másrészt a tolerálhatóságot is szigorúan ellenőrzik. Akinek mégis ellenérzése támadna a „kémiai” szó hallatán, az választhat kizárólag fizikai összetevőket tartalmazó készítményt is. Ez esetben fehér szemcsékből álló pajzs kerül a bőrre és elzárja a fénysugarakat a hámrétegtől. Ezek a textúrák persze láthatóak lehetnek, így nem felelnek meg bizonyos kozmetikai elvárásoknak. Zárójelben megjegyzem, hogy a fehér bevonat nem mindenkit zavar, strandoló kisgyermeknél szerintem kifejezetten megnyugtató lehet a szemmel látható védelem. Mikronizált formában a „láthatóság” jelentősen csökkenthető.

A készítmények tolerálhatósága természetesen egyéni, olyan fényvédőt nem ismerünk, amelyről biztosan állítható, hogy senki sem érzékeny rá. Ritkán, de előfordulhat allergia, intolerancia bizonyos összetevőkre, mint az manapság a környezetünkben előforduló bármely anyagra jellemző lehet. A gyógyszertárban forgalmazott készítmények ilyen szempontból is a legmegbízhatóbbak.

- A bőr mely részei a legérzékenyebbek, miért fontos a napvédő szerek többszöri, ismételt használata a napon tartózkodás során?
- A legmodernebb fényvédők is csak 3-4 órás védelmet ígérnek, így néhány óránként érdemes újrakenni. A különböző vivőanyagoknak köszönhetően választhatunk az életmódunknak, programunknak (strandolás, vitorlázás, homokozás, gyakori fürdőzés) megfelelő készítményt. Bőrünkhöz kozmetikailag is alkalmazkodik a védelem. Lehet zsírosabb textúrájú, lehet lágyabb, lehet színezett, vagy akár mattító hatású. A szánkról se feledkezzünk meg, hiszen annak semmilyen pigment védelme nincs. Hordjunk napszemüveget, emellett külön gondoljunk a fénynek leginkább kitett felszínekre: orr, váll, láb és hát.

- Mikor tartózkodjunk a napon? Lehetőleg mely időszakot kerüljük el és milyen káros sugarak érhetik a bőrünket ezekben az órákban?
- A napfény az élet. Kell a jó kedvünkhöz, egészségünkhöz, D-vitamin termelésünkhöz. Az viszont már remélhetőleg köztudott, hogy nyáron a déli órákban, pontosabban 11 és 15 (esetleg 16 órával bezárólag) óra között a fokozott UV (ultraibolya) sugárzás miatt kerüljük a napfényt, húzódjunk be a hűvös szobába, de legalább az árnyékba. A mostani hőmérsékleteket figyelembe véve ez nem esik majd nehezünkre.

- Miért különösen veszélyeztetett csoport a gyermekek, esetükben mire kell mindenképpen figyelni?
- A fénysugarak káros hatásai összeadódnak egy életen át, így gyermekkortól kezdődően igyekezzünk a napégést kivédeni, elkerülni. Minél többször égünk le (már gyermekkorban is) annál nagyobb lesz a későbbiekben a bőrrák kialakulásának az esélye. A gyermekbőr védtelen a meleggel és többnyire a napfénnyel szemben is. Magas a víztartalma, a pigment termelés pedig még nem tökéletes. Így nagy az esély a napégésre.
A gyermekeknél több szempontból is fontos az ebéd utáni hosszabb pihenő a hűvös szobában, hűvös árnyékban az élmény dús nyári napokon. Idegrendszerüknek, és bőrüknek is kell a lazítás.

- Milyen sérülést, vagy esetenként maradandó egészségkárosodást okozhatunk bőrünkön a nem megfelelő napozás és a védelem hiányában?
- Az akut napégés kellemetlen, fájdalmas dolog, de néhány nap alatt a gyulladás visszahúzódik. Összetettebb probléma az úgynevezett polimorf fényexanthema, amikor vagy a fényre adott érzékenységi reakció önmagában, vagy a bőrre került növényi, kémiai anyagok, esetleg az elfogyasztott fényérzékenységet fokozó ételek provokálnak furcsa bőrkiütéseket a fénynek kitett bőrfelszínen, illetve annak közelében. Természetesen ez is 1-2 héten belül gyógyítható. Nagyobb a baj, ha a bőrünket ért UV sugárzás az idők során bőrrákot provokál.
A bőrrák megjelenésében és veszélyességét tekintve is különböző lehet.
Az egyik bőrrákra, mely a hám alapsejtjeiből indul ki, szinte minden fehér ember számíthat, ha elég hosszú életű lesz. A BASALIOMA roncsolja a bőrt, és akár az alatta lévő szöveteket is, de nem ad belszervi áttétet, így többnyire nincs halálos szövődménye. Fontos a korai felismerés, mely egyszerű és gyors terápiás lehetőségekre ad módot. Minél később fordulunk bőrgyógyászhoz, annál bonyolultabb a műtéti megoldás.

A LAPHÁMCARCINOMA kifejezetten a krónikus fényártalom következménye. Gyakran indul kicsi makacs hámló-vörös folttal, melyből akár 1-2 év alatt fejlődik valódi rák. Ez esetben már előfordulhat belszervi áttét, de szintén jól és egyszerűen gyógyítható korai felismerés esetén. Ha korán észleljük, természetesen nincs ideje a betegségnek áttétet képezni.

A MELANOMA MALIGNUM a legrettegettebb a bőrrákok közül. A hám pigment-termelő sejtjeiből indul, többnyire pigmentált, tehát barnás vagy feketés színű bőrjelenség. Agresszív, kifejezett áttét képződési hajlammal. A bőrünket ért rendszeres, intermittáló sugárzás következménye lehet, például ha nagyjából egész évben ülünk az irodában, de minden évben leégetjük az egyébként világos bőrünket a 2 hetes tengerparti nyaralás során. Itt a legfontosabb a korai felismerés, amely életet menthet.

Természetesen nem minden bőrjelenség jelent veszélyt, így pánik helyett elég, ha otthon 2 havonta átnézzük bőrünket, hogy van-e rajta új jelenség, és ha találtunk valami szokatlant, mutassuk meg bőrgyógyásznak, illetve évente járjunk bőrgyógyászati szűrésre. Az évenkénti szűrés nem pótolja az otthoni önvizsgálatot, hiszen azt gyakrabban, szinte bármikor elvégezhetjük.

- Egyes gyógyszerek terápiás alkalmazása befolyásolhatja a napozási szokásokat, milyen potenciális veszélyforrásokat hordozhatnak?
- Bármilyen gyógyszert szedünk, feltétlenül olvassuk el a betegtájékoztatót! Bizonyos gyógyszerek ugyanis fényérzékenyítő hatással bírnak, tehát ha szedésük során napra megyünk kiütést, vagy fokozott napégést észlelhetünk bőrünkön, ezt lehetőleg kerüljük el.

Köszönjük, hogy ismét segítségünkre volt. Kellemes nyarat és jó pihenést kívánunk!